fbpx

Penglibatan Dalam Perang Klang, Tok Gajah Mendapat Kampung Kelahiran Sebagai Ganjaran

- Sponsor -

Kampung Budu merupakan sebuah perkampungan yang terdapat di Kuala Lipis. Ia merupakan tempat lahir Tok Gajah dan kampung ini merupakan sebuah lokasi yang strategik bagi perperangan oleh kerana kedudukannya yang dikelilingi oleh bukit-bakau.

Kampung Budu ini dihadiakan oleh Sultan Pahang kepada Tok Gajah oleh kerana penglibatan dan juga bantuan beliau dalam perang Klang.

Perang Klang ini tercetus oleh kerana Pahang menyebelahi Sultan Selangor iaitu Sultan Abdul Samad, sekaligus beliau mendapat manfaat iaitu menerima gelaran kebesaran Pahang iaitu Orang Kaya Indera Gajah.

- Sponsor-

Namun, berlaku satu tragedi yang sangat menyayat hati di Kampung Budu ini pada bulan Ramadhan 1892. Ia berlaku oleh kerana terdapat tali barut British dalam kalangan pasukan Tok Gajah dan juga Mat Kilau.

Akan tetapi, tali barut itu tidak dapat meruntuhkan pasukan Tok Gajah dan Mat Kilau yang menjadi salah satu penyebab akan tercetusnya tragedi di Kampung Budu.

Bagi mereka yang ingin mengetahui akan tragedi di Kampung Budu, anda boleh klik di sini. Ikuti Telegram dan juga Facebook Kuantanloka bagi mendapat lebih banyak info menarik tentang Negeri Pahang.

- Sponsor -
- Sponsor -