fbpx
featured image sizing

Lihat Ikan Lumba-Lumba Ini Seronok Bermain Di Perairan Pulau Tioman

Ikan lumba-lumba adalah spesis yang jarang dapat dilihat terutamanya di perairan Malaysia namun siapa sangka ikan lumba-lumba ini dilihat bermain di sekitar perairan Pulau Tioman menarik perhatian pengunjung yang lalu.

Ia bukan peristiwa pertama yang berlaku, namun ia masih menjadi tanda tanya kenapa spesis ini gemar untuk berada di perairan tersebut. Sebuah video sempat dirakam oleh seorang pengurus resort berkenaan aktiviti spesis ini.

SPONSORED

Oleh disebabkan itu, kita sebagai rakyat yang hampir dengan hidupan ini harus menjaga persekitaran laut dan kepulauan yang ada agar tidak tercemar dengan sampah sarap yang menggangu habitat ikan lumba-lumba.

Disebalik kejadian ini, kita dikejutkan dengan insiden ikan lumba-lumba ditemui mati terdampar di Pantai Serandu, Pekan.

Ikan lumba-lumba daripada spesis Indo-Pacific humpbacked dolphin (Sousa chinensis) itu sepanjang 244cm dan berat anggaran 170 hingga 200kg.

SPONSORED

Bagaimanapun, jantinanya dan puca kematian tidak dapat dikenal pasti dan berdasarkan siasatan awal badan ikan itu mulai mereput dan dijangka mati kurang tempoh seminggu dan bangkai ditanam berhampiran pantai berkenaan

GAMBAR: JABATAN PERIKANAN PAHANG

via: Sinar Harian

Bukan sahaja Jepun, Pahang juga ada pulau kucing yang menjadi salah satu destinasi yang perlu anda lawati. Pulau yang menempatkan kucing-kucing comel!

Baca juga: Tak Perlu Ke Jepun, Di Pekan Pahang Pun Ada Pulau Kucing

SPONSORED

Related Posts