fbpx

Kisah Kerbau Penarik Ikan Di Beserah, Keunikan Tradisi Yang Telah Berakhir


Jika di Melaka terkenal dengan kereta lembu, di Beserah, Kuantan pula suatu ketika dahulu masyhur dengan kereta kerbau atau kerbau penarik ikan.

Jika diamati dengan telilit, Perkampungan Nelayan Beserah ini sangat unik sekali. Ada banyak perkara menarik yang memiliki nilai sejarah. Contohnya stesen setelit bumi yang pertama di Malaysia, Rumah Rehat Beserah, Kubu British dan banyak lagi.

Namun semua keunikan ini seakan berakhir. Tidak mustahil tempat yang pernah menjadi ikon pelancongan dalam bahan promosi pelancongan negeri Pahang ini dilihat semakin kurang istimewa.


Beserah, satu ketika dulu cukup sinonim dengan cerita kerbau menarik hasil tangkapan nelayan dari pantai ke darat.  Cukup popular satu ketika dahulu tetapi kini semuanya adalah sejarah.

Kredit: alamy stock
Kredit: visitmalaysia.info
Kredit: visitmalaysia.info
Kredit: Heritage Malaysia

Tradisi ini tidak lagi diteruskan oleh nelayan di Beserah kerana ketiadaan kapal besar dan bot bot kecil milik nelayan sahaja yang memasuki kawasan tersebut.  Namun kegiatan perikanan masih lagi diteruskan

Pada kami generasi baru di perkampungan nelayan Beserah harus kekalkan budaya ini. Setidaknya tradisi ini mengekalkan nilai Beserah sebagai destinasi pelancongan yang cantik, meriah dan unik seperti di negara lain.

Kongsi Artikel Ini

Benda baik kita kongsi

Sokong kuantanloka™

Sokong konten lokal. Sokong penerbitan kandungan kami dengan melanggan keahlian kuantanloka™. Dapatkan t-shirt eksklusif, stickers dan kad keahlian anda sekarang.

TERKINI

Utama
Akaun
Notifikasi
Koin