fbpx

Bangunan Bersejarah Bukit Fraser Dirobohkan Untuk Pembangunan

- Sponsor -

Hangat diperjuangkan ketika ini adalah bangunan-bangunan bersejarah di Bukit Fraser yang dikatakan akan di roboh untuk pembinaan Fraser’s Hill Resort & Spa.

Pada minggu ini mesin-mesin pembinaan gergasi telah diangkut ke lokasi Jelai Resort lama di Bukit Fraser sehingga menimbulkan kebimbangan penduduk setempat. Tidak ada papan maklumat projek yang ada dan tidak ada maklumat yang dikongsi secara tempatan.

Pelan cadangan yang mendarat di tangan (Persatuan PAWBF Alam & Warisan Bukit Fraser) menunjukkan bahawa ia akan menjadi bangunan 14 tingkat. Namun mereka belum melihat laporan Penilaian Impak Alam Sekitar atau laporan Penilaian Impak Sosial.

GAMBAR: PERSATUAN ALAM & WARISAN BUKIT FRASER
GAMBAR: PERSATUAN ALAM & WARISAN BUKIT FRASER
- Sponsor-

Pembinaan ini terletak di sisi Pahang Bukit Fraser yang bersempadan dengan Hulu Selangor. Tepat di bawah lokasi ini adalah Allan’s Water, sekarang tasik rekreasi yang dulunya menjadi sumber air bukit.

Mereka berpendapat Bukit Fraser adalah persekitaran yang paling mudah diakses dan selamat bagi pengunjung untuk berjinak dengan alam semula jadi, ia juga kaya dengan sejarah.

Ia bukan Genting Highlands atau Cameron Highlands dan tidak perlu menjadi terlalu maju dan semestinya tidak patut ada bangunan pencakar langit yang menjulang di atasnya.

GAMBAR: PERSATUAN ALAM & WARISAN BUKIT FRASER
GAMBAR: PERSATUAN ALAM & WARISAN BUKIT FRASER

Sebuah simposium yang akan dianjurkan oleh WWF dan UKM dan disokong oleh Tourism Pahang dijadualkan pada bulan Disember untuk membincangkan Fraser’s Hill sebagai Kompleks Hutan untuk mencapai status Taman Negara.

Ini menunjukkan pentingnya memelihara Bukit Fraser dari pembangunan yang berlebihan.

Selain kesan persekitaran, kami juga memperhatikan kesan sosial, ekonomi dan logistiknya terhadap Bukit Fraser, oleh itu kami meminta agar rancangan ini dikaji semula.

- Sponsor -

via: Facebook Persatuan Alam & Warisan Bukit Fraser

- Sponsor -
- Sponsor -