fbpx
- Sponsor -

10 Jenama Terkenal Ini Sebenarnya Buatan Lokal Dari Pahang

Orang kita kalau bab membeli, makan dan memakai memang cukup pandai. Dan sekarang ini yang bagusnya sudah banyak produk jenama lokal dari Malaysia yang berkualiti hebat setanding jenama besar yang lain.

Sebagai pengguna, jenama yang bakal kami senaraikan ini pasti sudah cukup terkenal di kalangan rakyat Malaysia lebih-lebih lagi rakyat Pahang.

Apa yang lebih menarik, bangga untuk kami kongsikan ini adalah antara jenama lokal yang sebenarnya berasal dari Pahang.

- Sponsor-

1. Nurraysa

Sumber: Cantik-belaka.com

Nurraysa Global Sdn Bhd sebelum ini bergelar Nurraysa Beauty dan mula ditubuhkan sejak tahun 2014. Siapa sangka syarikat yang asalnya bermula dari rumah sahaja dan bermodalkan RM500 kini telah menembusi pasaran global di Singapura Brunei dan Indonesia.

Lebih 8 tahun di dalam industri kosmetik, Nurraysa Global Sdn Bhd telah meluaskan penghasilan sehingga lebih 50 produk yang merangkumi kosmetik, minuman, suplemen, makanan dan pakaian.

2. Sabun Mahkota 

Sumber: Shopee.com.my

Sabun Mahkota mengeluarkan, menjual serta membekal produk sabun serta pencuci pakaian. Memiliki kilang sendiri yang diiktiraf halal oleh JAKIM. Sabun jenama ini bukan sahaja mesra pengguna dan mesra alam malah keluaran bumiputera yang setaraf dengan keluaran antarabangsa.

- Sponsor -

3. Puteri Ayu

Sumber: Bizzakat.my
Sumber: AlYahyaHalalMart.com

Puteri Ayu adalah produk masakan setanding Adabi yang terdiri daripada perencah, pes, rempah dan tepung. Puteri Ayu adalah jenama Islam yang diusahakan oleh Syarikat PJ Food Industries Sdn Bhd yang berpengkalan di Kuantan, Pahang.

4. Nasi Ayam Papa

Sumber: Bizzakat.my
Sumber: Bizzakat.my

Nasi Ayam Papa antara port wajib diterjah penggemar ‘Hainan Style’ nasi ayam di Kuantan dan buat mereka yang mengutamakan jenama lokal Muslim Bumiputera. Kelebihan rasa dan kepelbagaian menu sampingan sudah cukup menandingi jenama terkenal lain.

Mungkin tak percaya, Nasiayampapa adalah jenama lokal dari Pahang yang memulakan perniagaan pertama di Beserah. Yang pasti Nasiayampapa memiliki sijil halal dan semestinya jenama muslim.

5. Akie Burger

Sumber: Tientien.com.my

Mula bertapak sekitar 2009 di Kuantan, kini Akie Burger memiliki sebuah kilang di kawasan perindustrian di Indera Mahkota, Kuantan dan 54 outlet di bawah jenama tersebut di sekitar Kuantan, Terengganu dan Kuala Lumpur. Francais ini terus mengorak langkah dengan melebarkan sayap ke Wilayah Persekutuan.

- Sponsor -

6. Sekilau Bakery & Cafe (SEDO)

Sumber: Facebook.com/SekilauBakeryAndCafeKuantan
Sumber: Facebook.com/SekilauBakeryAndCafeKuantan

Sekilau Bakery & Cafe menjual dan menerima tempahan donat, roti, kek termasuklah kuih raya. Kebiasaannya, lokasi ini digelar ‘SEDO’ yang mendapat singkatan daripada Sekilau Donut.

Produk donat di sini memang sempurna dari segi gebu, empuk dan lembutnya. Walaupun popular dengan donatnya, terdapat juga roti dan kek serta minuman untuk dipilih.

7. Laziz Patin

Sumber: Bizzakat.my

Laziz Patin menternak, membekal, menjual ikan patin, talapia dan pelbagai jenis ikan sungai. Selain itu, ia juga membekalkan stok ikan patin sungai segar sejuk beku, menjual produk pes pais tempoyak, pes gulai tempoyak dan patin salai.

8. Mee Penjom

Sumber: Bizzakat.my

Mee Penjom diasaskan oleh seorang anak tempatan Kampung Penjom iaitu Puan Hamidah Binti Hamzah. Produk makanan berasaskan Mee Kuning ini sangat popular di Kuala Lipis. Perniagaan ini telah diusahakan lebih dari 20 tahun dan kini telah berkembang di beberapa daerah.

9. Ummi Fried Chicken

Sumber: Facebook.com/UmmiFriedChicken
Sumber: Facebook.com/UmmiFriedChicken

UMMI Thaqif Trading merupakan syarikat kecil-kecilan yang memproses dan membekalkan produk sejuk beku seperti ayam gunting, sotong raja, sosej jumbo cheese, daging import dan produk burger.

Merupakan satu-satunya produk ayam gunting keluaran muslim dan bumiputera yang ada di pasaran dengan nama lainnya ‘UMMI Fried Chicken’.

10. Abang Strawberry

Sumber: Carousell.com.my

Bermula hanya sebagai perniagaan runcit dan perdagangan pada awal 2014, Abang Strawberry telah mengembangkan kehadirannya melalui pemerolehan strategik perusahaan.

Abang Strawberry terkenal dengan restoran bernama 200 Seeds Cafe yang menggunakan strawberi dalam hidangannya, baik yang enak mahupun manis. Produknya yang berasaskan strawberi seperti sambal, jem dan kordial boleh anda dapati secara atas talian.

Sebenarnya selain dari 10 jenama ini, ada banyak lagi jenama-jenama lokal Pahang milik usahawan muslim yang popular. Semua ini ada disenaraikan di platform bizzakat.my iaitu sebuah platform direktori usahawan muslim yang juga merupakan ahli perniagaan Zakat Pahang.

Dengan wujudnya platform sebegini, mudahlah untuk anda mendapatkan khidmat, servis, tempat makan atau penginapan yang diusahakan oleh usahawan muslim di Pahang.

Carian boleh dibuat mudah melalui bizzakat.my

- Sponsor -
SumberBizzakat

Ikuti kami di Telegram dan Instagram @kuantanloka untuk dapatkan informasi terkini lebih cepat!